Saturday, July 28, 2012

8 Ramadhan

Selamat petang Uolsss , Lapar ? sabar lha , lagi berapa jam jerr nak berbuka . okay ?

Pagi tadi , sudah berlangsunya acara pembukaan sukan olimpik 2012 yang penuh gilang -gemilang And bermakna Trial Pmr semakin hampir . tinggal lagi seminggu . erk ? Sekarang nie baru nak tension. Buat latihan Math , teringat science , buat science teringat buku sejarah yang nak kena hafal ? pulak ? errrrr ~
And lagi 22 hari lagi nak Raya . yeahewwwww.

Great min ho’s pictures! « LEE MIN HO Fan Club #leeminho
Lee mih ho :)

Bulan Ramadhan bulan yang dinanti-nantikan oleh umat islam di seluruh dunia . Bulan ramadhan jugak bulan yang banyak kelebihan . So, Yana nak share beberapa kelebihan dan peringatan ramdhan even dah sekarang nie dah pun masuk 8 ramadhan . tak terlambat lagikan ? hehe,, 

1. Semua hadis menceritakan betapa besarnya kelebihan bulan Ramadhan untuk kita sama-sama menghidupkannya dengan segala amalan sunnah.

2. Pintu syurga dibuka sepanjang Ramadhan, manakala pintu neraka pula ditutup. Ini menggambarkan bagaimana Allah begitu mengasihani hambaNya yang taat beribadat dan menurut segala perintahNya.

3. Syaitan diikat sepanjang bulan Ramadhan agar kita dapat menunaikan segala ibadat dengan penuh keikhlasan. Tetapi kita perlu ingat bahawa kawan syaitan yang berada pada diri kita iaitu nafsu akan menggantikan tugas syaitan jika kita lalai.

4. Pentingnya keikhlasan dan keimanan kita dalam menunaikan ibadat.

5. Puasa mampu menjadi perisai diri daripada terjebak ke lembah maksiat, begitu juga ia mampu menghapuskan segala dosa-dosa yang lepas jika kita benar-benar bertaubat.

6. Kita mesti menghidupkan sunnah yang mana yang paling besar ialah berada dalam jemaah Islam terutama di dalam mengembalikan semula khilafah Islamiah yang telah lama dihancurkan iaitu pada 1924.

7. Jauhkan daripada syirik pada Allah sama ada berbentuk perbuatan, niat ataupun percakapan. Kita mesti mematuhi segala perjanjian yang dibuat selagi tidak melanggar hukum syarak.

8. Kita mesti berpuasa pada semua anggota bukannya pada makan dan minum sahaja.

9. Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada bauan kasturi.

10. Orang berpuasa akan mengecapi dua kegembiraan iaitu ketika berbuka dan apabila bertemu Allah kelak.

11. Di dalam menunaikan ibadat puasa kita mesti banyak bersabar dan jangan suka berbual kosong apatah meninggikan suara apabila bercakap.


so , tulah kelebihannya , sama-samalah kita memperbanyakkan amalan kebaikan kita . okay :)
Even sekarang nie kita tengah sibuk trial kea , sibuk bekerja kea , jangan lupa berbuat amal ibadat okay , 
one more , jangan lupa solat terawih yerr . 

p/s: suka tengok Lee Min Ho sejak tengok drama Personal Taste and city Hunter yang dah berkurun lamanya  

selamat berbuka puasa !
kbye :)

No comments: