Thursday, April 2, 2015

Kucing

Assalamualaikum and hai semua 
🙈🙈✨
Siapa suka Kucing ? Meow meow .

 Harini hari yang sedih sebab Dedek , baby meow kesayangan telah menghembuskan nafasya yang terakhir . Si Dedek anak Klya gendut . Kyla sebenarnya baru beranak anak baru berapa minggu lepas . Semuanya ada tiga ekor . dan dua ekor lagi dah mati . Dan tinggalah seekor , Dedek . Then si Klya ni tak nak menyusu Dedek jadi terpaksalah menumpang kasih sayang seekor tok a.k.a Tobel Anabella yang kebetulan  baru beranak juga . Kebetulan sangat kan . Jadi Dedek memang menysusu dengan tok ajelah . Hmm mungkin umur tak panjang tak sampai setengah jam lagi . Tapi memang sedih sangat sebab memang kami semua sayang sangat dekat dia . Bulu dia kembang . baka cantik . Tapi tulah tak sempat tengok dia membesar . 

To Dedek . we will miss you . Syurga pasti tempat kamu sayang . 

adorable
Dedek lebih kurang macam ni

Dan sebelum ni Aneen the biggest cat , the gendut  gendut hilang . Tapi redha ja la . Bangkai pun tak ada . tapi memang instint memang dia tak ada kot . sebab dia tu sudah la pemalas , kuat tidur dan takut dengan orang luar . Takkan dia nak duduk rumah orang lain . Apapun Doakan yang terbaik ja . Rindu memang rindu . Rindu nak bau dia , rindu nak peluk cium dia . rindu macam macam lah dekat Anenn . Aneen hilang lepas mommy dia kyla beranak baru .

So sekarang tinggal Tobel , Klya , Imbo , Chan , Google , Abina , Acu and 3 lil baby meoww .

Jadi ironinya , bila kita ada kucing kan , automatik kita akan rasa sayang mereka dan sanggup buat apa sahaja untuk mereka dan paling penting sekali kita memang akan anggap mereka ni family dah macam anak sendiri . Istimewa sekali bila kita keluar jalan jalan tetiba nampak kucing terus kita panggil usap kepala dia dan rasa macam nak bawak balik kan . Itulah namanya kasih sayang yang lahir dari hati . Gituuu . hehehe

Tapi Zaman sekarang perangai manusia semakin berubah semakin kejam . Lihat saja kucing di sekitar market , pasar malam , kedai makan . Ada yang kakinya dipotong , telinga dihiris , seksa anggota badan si comel tanpa rasa bersalah , rasa berdosa . Kalau manusia sudah pandai bertopengkan syaitan  sanggup menyiksa haiwan inikan pula dengan manusia ?

p/s : Dedek dalam ingatan . 2 April 2015

1 comment:

YieN said...

husband kite suke kucing.. kite kurang.. ehh ke takut sebenarnyer ntah, hahaha~